MESAJUL PROMOTIEI 1972, OCAZIONAT DE IMPLINIREA A 40 DE ANI DE
Doamnelor si domnilor profesori si comandanti,
dragi colegi ai promotiei 1972,
Este o onoare pentru mine sa vorbesc in numele promotiei 1972, care, acum 40 de ani, spunea “La revedere”, vietii de elev al Liceului Militar Stefan cel Mare.
dragi colegi ai promotiei 1972,
Este o onoare pentru mine sa vorbesc in numele promotiei 1972, care, acum 40 de ani, spunea “La revedere”, vietii de elev al Liceului Militar Stefan cel Mare.
Un vechi proverb spune ca “este nevoie de un intreg sat pentru a creste un copil“. Acest text intelept poarta in sine cel putin doua intelesuri profunde. Intai, referirea la proces, centrarea pe ideea de crestere, adica pe devenirea in timp. Al doilea, priveste protagonistul procesului – anume, satul, nicidecum copilul, care este doar beneficiarul efortului, in ani, al tuturor insotitorilor sai, carora, acum, cu intelepciunea maturitatii, se cuvine sa le rasplateasca efortul.
Nu voi face economie de cuvinte pentru ca imi face placere sa va spunem cateva perceptii intime, care pot fi etalate cu oarecare detasare impusa de varsta.
Ii elogiem astazi pe cei care ne-au inspirat, ne-au fost mentori de valoare sau au contribuit la devenirea noastra.
Aducem, asadar, elogiul nostru, profesorilor si comandantilor din Liceul Militar “Stefan cel Mare” din Campulung Moldovenesc, constientizand recunoscator ca tot ce ni s-a intamplat bun in cariera de ofiter si in viata se datoreaza, in primul rand, lor, si misterului raportului didactic dintre magistri si discipol.
Pregatirea in domeniul limbilor straine, exercitiile de matematica, experientele in laboratoarele de chimie si fizica, orele din laboratorul de biologie, cunoasterea istoriei si geografiei patriei, orele de muzica si de educatie fizica, invatarea regulilor de comportament militar, distinctia dintre responsabilitate si datorie, respectul pentru tenacitatea colegilor eminenti si pentru ierarhia valorilor, camaraderia ostaseasca, toate acestea au insemnat pentru noi un lung sir de insotitori, care ne-au marcat definitiv devenirea iar acum le aducem cu recunostinta elogiul nostru.
Iata de ce, astazi, la 40 a aniversare, recunoastem onest ca suntem cate putin din tot ce am intalnit in liceul militar, fie ca au fost profesori, ofiteri sau colegi.
Actul didactic si exigenta profesorilor ne-au ajutat pe noi, adolescentii de atunci, sa intelegem ceea ce cunoastem, sa ne asumam creativitatea si sa nu incetam niciodata sa fim nemultumiti, se ne miram si sa ne punem intrebari.
De la comandantii nostri am invatat ca sufletele tari nu sunt cele rezemate pe multe proptele, ci acelea care stau pe temelia lor.
Tot de la ei am deprins ca, pentru a face lucruri mari, nu se cere sa fii cine stie ce geniu, nu trebuie sa stai deasupra oamenilor, ci sa fii alaturi de ei.
Am avut profesori adevarati care cu abnegatie si profesionalism, ne-au invatat si au provocat in noi vointa de a fi altfel, mai tarziu intelegand ca exemplele se urmeaza, iar modelele se copiaza.
De la orele de filozofie am invatat ca daca te ajuti singur, atunci toata lumea te ajuta, iar Universul conspira sa te implinesti.
Dupa cum, de la orele de dirigentie am invatat ca la om totul trebuie sa fie frumos, hainele, inima si obrazul, purtarea si sufletul.
Daca profesorul de limba romana ne spunea ca cititul este pentru minte ceea ce reprezinta exercitiul pentru trup, profesorul de educatie fizica ne spunea proverbul latin “Mens sana in corpore sano”. Cata coerenta in demersul pedagogic de formare a caracterelor, a personalitatilor de mai tarziu!
Cat timp matematica, educatia fizica si muzica erau discipline egal relevante, coerenta demersului didactic si pedagogic in formarea si caracterelor de mai tarziu s-a dovedit fara cusur, indiscutabila.
Dragi profesori si comandanti,
Dumneavoastra va suntem infinit recunoscatori pentru ca ne-ati deschis orizonturile cunoasterii si ne-ati invatat sa le cucerim metodic, cu rabdare si tenacitate.
Afirmam astazi si aici ca nimic din ceea ce ne-a dat liceul militar nu ne-a fost de prisos. Mai mult, experientele prin care au trecut absolventii promotiei noastre au rodit. Aveti in fata dumneavoastra absolventi care au confirmat si s-au afirmat pe treptele ierarhiei militare dar si in alte domenii din viata civila. Sunt generali, ofiteri cu grad superior, ingineri militari, avocati, atasati ai apararii, experti in relatii internationale, profesori universitari, ingineri de nave care au absolvit facultati civile de prestigiu dar si oameni de arta.
Doamnelor si domnilor, ce-ar mai fi de spus, poate fi formulat in putine cuvinte:
Avem onoarea sa va salutam,
insotitorii nostri, elogiati prin aceste randuri!
Avem onoarea sa va salutam,
insotitorii nostri, elogiati prin aceste randuri!
Pentru conformitate,
In numele absolventilor promotiei 1972,
General maior (r) Iordache Olaru.
In numele absolventilor promotiei 1972,
General maior (r) Iordache Olaru.
25 august 2012